четверг, 31 марта 2016 г.

Дивовижний світ слів – епонімів



 17 березня  учні 7-х класів запросили завітати на чергове засідання країнознавчої секції на тему «Дивовижний світ слів – епонімів».


Знайомство зі словами-епонімами складалося з двох частин. В перший частині учні 7-АВ класів (учитель Кузнєцова Г.І.)  розповідали про історію відомих людей, яки залишили спогади про себе через свої винаходи, відкриття, перемоги, досягнення. З часом імена ціх людей стали іменами наріцатєльними.
Ми інколи навіть не замислюємося, що графи, маркизи, королеви, фельдмаршали, вчені живуть в повсякденному житті в таких словах, як макинтош, кардиган, балаклава, велінгтони, галіфе, реглан, історія появи яких пов’язана з Кримскою війною і з такими містами як Севастополь, Балаклава, Інкерман.
Учні демонстрували предмети одягу,  розповідали історію появи ціх слів і робили  презентацію.
Цікаво було дізнатися про силует, бойкот, про хулігана і нагороду Оскар. Всі учасники і гості з задоволенням дивилися відеороліки, танці шахтарів в велінгтонах і пісню про них.

В другій частині засідання учні 7-АБВ класів (вчитель Олекса В.В.) познайомили всіх з історією назв сирів Чеддер, Пармезан і Рокфор. Науковці Рентген, Фаренгейт і Цельсій подарували світу свої винаходи, назви яких  теж стали іменами наріцательними. Навіть цілі епохи, таки як Вікторіанська і стиль Помпадур беруть свій початок від королеви Вікторії і  Маркізи Помпадур. Назви тканин і купальний костюм Бікіні, міфологічні герої і одяг (толстовка і панама), сучасні сендвічи і породи собак ... . Список слів-епонімів можно було ще й ще продовжувати.

Підсумком цієй зустрічи було проведення інтерактивного тесту, в якому участники і гості з задоволенням брали участь.

Комментариев нет:

Отправить комментарий